CoffeeClick reist af naar……

Nieuws 20 maart 2020 Nick Murauer

… ETHIOPIË!

CoffeeClick gaat op reis naar de absolute “Must See” wanneer we het hebben over koffielanden.  Hier ligt de oorsprong van het product én vinden we de oudst bestaande wilde koffieplant.
We nemen je daarom mee naar Ethiopië.

Via Addis Ababa maken wij de ongelooflijk indrukwekkende reis naar de “Mother Coffee Tree”. Dit is de oudste, nog bloeiende koffieboom in het oeroude Manrika Forest, Midden Afrika. Deze plaats staat wereldwijd bekend als hét oeroude koffiebos van Ethiopië, centraal gelegen in de Kaffa-Regio.

Dichter bij de oorsprong van onze heerlijke koffie kun je niet komen!

Wij zijn benieuwd en nemen je mee op reis

PROEFSESSIE EN KOFFIEPLANTAGE JIMMA

De eerste ochtend in Addis Ababa worden we opgehaald, na een duik in het enerverende lokale nachtleven en per taxi  gaan we naar het vliegveld voor vertrek met de vlucht van 10:05 uur naar Jimma. Dit is: één van de beroemde koffiesteden in Ethiopië. Hier zijn we uitgenodigd voor een proefsessie bij de lokale handelsautoriteit van Jimma.

De koffieplantage met de prachtige naam “Diamond Enterprise PLC” is ons reisdoel.  Na een twee uur durende autotrip door het adembenemende binnenland worden we ontvangen door de eigenaresse. Dehab Mesfin heet ons welkom op haar landgoed alwaar we direct worden geconfronteerd met de eeuwenoude gebruiken van de Afrikaanse koffiecultuur.  Hier vertelt zij ons alles over de geschiedenis van het gebied en de betekenis en het gebruik van honing en kruiden in de lokale koffieproductie.

In de middag bezoeken we haar koffieplantage (originele Kaffa-koffie) midden in de ongerepte jungle en worden getrakteerd op een traditionele Cupping sessie.
Vooral bijzonder is het om te aanschouwen hoe hier zonder professionele gereedschappen de koffie wordt bereid en er met puur handwerk een heerlijke koffie wordt gepresenteerd! Ondertussen genieten we volop van de prachtige omgeving. Met kleuren en geuren die je alleen hier, diep in Afrika, tegenkomt.

Een tegenvallend weerbericht zorgt ervoor dat we iets eerder dan gepland vertrekken richting Bonga. Over onverharde wegen en langs tal van schilderachtige nederzettingen richting de plaats waar Afrika op zijn puurst is in het hart van het Kaffa-gebied..

HET VERHAAL OVER KOFFIE EN DE OORSPRONG VAN ARABICA: HET BONGA-BOSRESERVAAT:

Bonga is een plaatsnaam die je zelden tegenkomt als je Ethiopië bezoekt. Deze stad verdient echter een betere bekendheid met haar prachtige natuur en de smeltkroes aan gebruiken en geloofsovertuigingen. Puur Afrika met een centraal marktplein waar de moskee en kerk gebroederlijk samen in het straatbeeld passen. De centrale markt is niets meer dan een weiland vol zelfgemaakte houten tentjes waarop handelswaar uitgestald staat. Mens en dier lopen hier gezamenlijk rond in een vooral aanstekelijke harmonie. Tegenwoordig ligt dit kleine stadje diep weggestopt in het zuidwesten van Ethiopië. Rustig gelegen in de ongerepte subtropische nevelwouden vol met koffiebomen, wilde honingculturen, natuurwonderen en vooral veel dieren in het wild.

Het Bonga-bosreservaat, dat zo’n 500 vierkante kilometer beslaat, is één van de laatst overgebleven subtropische vochtige bossen van enige significante omvang in Ethiopië. De hoogte is perfect voor koffie, die het beste groeit tussen 900 en 1800 meter (2.950 tot 5.900 voet). De schaduw van bomen zorgt ervoor dat de bonen langzamer groeien en daardoor dichter en smaakvoller worden. Het houdt ook de koffiestruiken korter, zodat de bessen gemakkelijker door de lokale bevolking te plukken zijn.
Bonga zou volgens de overlevering de geboorteplaats zijn van Arabica-koffie. Deze Arabica-koffiebonen vormen de basis van vele van onze melanges.
Ondanks de florerende wereldmarkt van deze voor ons zo belangrijke cafeïne-houdende drank, is deze miljardenindustrie voorbij gegaan aan Bonga. Bizar maar waar…

HET EPISCH KOFFIECENTRUM

De term koffie is afgeleid van Kaffa, de oude naam voor het deel van de huidige zuidwestelijk gelegen landbouwgebieden en van de staat waarin Bonga ligt.

Tijdens de vroege ochtend in Bonga vind je de hellingen van de stad gehuld in laaggelegen wolken, veroorzaakt door het karakteristieke hoge vochtgehalte van de lucht.

Onze gids brengt ons vandaag naar het hart van de oorsprong van de koffie; het episch koffiecentrum van Ethiopië.
Diep in de Afrikaanse jungle liggen de in het wild groeiende koffieplanten, verstopt tussen uitgestrekte tropische bossen die zijn gelegen op talrijke bergtoppen met de zo typerende kloven en rivieren. Dit is de plek waar koffie en Kaldi, de wereldberoemde geitenhoeder, oorspronkelijk vandaan komen. Het verhaal gaat dat ergens rond de zesde eeuw in deze bossen in de buurt van Bonga, een geitenhoeder genaamd Kaldi zijn dieren vrolijk zag worden na het eten van rode bessen van een struik die hij nog nooit eerder had gezien. Kaldi probeerde de bessen zelf en de koffieboon werd ontdekt. En wij gaan veertienhonderd jaar na dato naar deze, voor koffiekenners, zeer bijzondere en vooral interessante stek!

 

‘MOTHER COFFEE TREE’

Wij brengen de nacht door in een vooral simpele Bed & Breakfast waar stromend water, door geweldige schaarste, niet tot de standaard uitrusting behoort.
Je doucht hier door een kan water over je hoofd te gieten, nadat je eerst om vijf uur ’s ochtends bent gewekt door de Imam van de plaatselijke moskee, die het ochtendgebed over de verlaten straten laat zingen. Na een simpel ontbijt met verse, zeer sterke lokale Arabica-koffie, brengen we deze ochtend een bezoek aan ons hoofddoel van deze reis: Het Mankira bos.

Een puur bedevaartsoord voor koffie-sympathisanten van over de hele wereld.
Hier vind je de oudste wilde koffieboom ter wereld. Deze uit de kluiten gewassen koffieplant staat al meer dan 450 jaar(!) midden in de jungle van Kaffa.
Na een door lokale, door dorpelingen begeleide wandeling van enkele uren door het ondoordringbare oerwoud waar dieren als wilde leeuwen, luipaarden, nijlpaarden, buffels en antilopen rondzwerven, zien we haar staan…
Fier tussen de wilde bomen, op de steile berghelling, staat de oudste koffieboom ter wereld.
Door de plaatselijke inboorling ook wel  “Mother Coffee Tree” genoemd.

Het is uiteindelijk  ons ultieme reisdoel: een koffieboom van wel 15 meter hoog met een stam van 30 cm. doorsnede.
Ongelooflijk dat hier zovelen naartoe reizen om de absolute oorsprong van koffie te beleven.

Sensatie Pur Sang!

Als aandenken nemen we slechts één Manrika koffiebes mee naar Amsterdam. Deze ligt nu als aandenken in een stolpje. Zo kunnen we dit mooie verhaal over een unieke reis kunnen vertellen aan onze vrienden, klanten en bezoekers. In de showroom van CoffeeClick laten we graag veel meer zien over de herkomst van onze koffie, de achtergronden en geheimen van de wereldwijde koffiecultuur en uiteraard de sensationele foto’s die daarbij horen!

MK/CoffeeClick, 29 mei 2019.