Wereldreis door de koffievelden: Honduras, de verborgen schat

Blog 21 augustus 2024 Nick Murauer
Koffiereis Honduras

We gaan in deze koffiereis van Vietnam naar Honduras en dat is een wereld van verschil. Honduras, gelegen in het hart van Centraal-Amerika, wordt vaak overschaduwd door zijn buurlanden, maar het land maakt snel naam met zijn hoge kwaliteit koffie en hoge aandacht voor duurzaamheid. Voor CoffeeClick is Honduras extra bekend, gezien we een smaakvol component voor onze melanges uit Honduras halen.

Geschiedenis

Koffie werd in de 18e eeuw geïntroduceerd in Honduras en ook hier groeide koffie als snel uit tot een zeer belangrijk exportproduct. Ondanks de lokale uitdagingen waar het land mee te maken heeft, zoals wisselende klimaatomstandigheden, hebben de Hondurese koffieboeren hun zaakjes uitstekend op orde. Met innovatieve oplossingen en een grote passie voor koffie hebben ze niet alleen de uitdagingen opgelost, maar zijn ze ook uitgegroeid tot een gerespecteerd koffieland. Honduras staat bekend om de diversiteit aan unieke koffie regio’s en bijzonder genoeg heeft ook iedere regio haar eigen smaakprofiel. Overal is de koffie dus net even anders en dat proef je.

koffiereis honduras

Twee belangrijke regio’s:

Copán:

De koffiesoorten uit deze regio worden gezien als evenwichtige koffie. Je proeft zachte smaken van chocolade en fruit. De koffievelden van Copán zijn prachtig en strekken zich uit over kilometers aan heuvels. De koffiebonen rijpen rustig onder de warme zon, wat zorgt voor een volle en gebalanceerde smaak.

Marcala:

Marcala staat lijnrecht tegenover Copán en biedt een hele andere dimensie in smaken. Deze koffiesoorten kun je herkennen aan een frisse zuurgraad met een bloemige smaak. De koffie uit deze regio wordt verbouwd op flinke hoogtes, wat zorgt voor een complexe, maar uitstekende smaak.

Duurzaamheid en toerisme

Wat ons bij Honduras erg opvalt is de hoge mate van aandacht voor duurzaamheid. Een onderwerp dat tegenwoordig zeer belangrijk is en steeds belangrijker wordt. De koffieboeren doen hun uiterste best om zo groen mogelijk te verbouwen. Er wordt veel tijd gespendeerd aan biologische of fair-trade teelt. Vanzelfsprekend wordt hierin goed gekeken naar de hoge kwaliteit en gelukkig gaat dit hand in hand. Er zijn verschillende plantages waar boeren met trots hun duurzame methoden tonen. Wat ons betreft een uitstekende ontwikkeling met oog op de toekomst!

Toeristen die speciaal voor de koffie naar Honduras komen, hebben eindeloos veel mogelijkheden. Iets wat je zeker niet moet missen is de Coffee Route in Copán, een van de populairste bestemmingen. Hier krijg je echt een goed beeld van de Hondurese koffiecultuur. Je kan hier wandelen door de enorme plantages, luisteren naar de verhalen over het productieproces en natuurlijk genieten van een aantal koffieproeverijen. Tijdens bijzondere tours krijg je echt de passie en het harde werk mee dat achter elke kop koffie zit.

Koffieplant Honduras

Kortom,

Honduras geeft een mooie balans tussen kwaliteit en duurzaamheid in de koffieteelt, waardoor het land steeds meer respect afdwingt in de koffiewereld. Deze “verborgen schat van Centraal-Amerika” heeft ons echt verrast. Dit was het een na laatste hoofdstuk van de koffiereeks en in het laatste deel nemen je mee naar Brazilië, de grootste koffieproducent ter wereld!