Bij CoffeeClick houden we van een goed koffieverhaal. Onze reis naar de perfecte melange voor koffie op kantoor heeft ons door de hele wereld en naar verre oorden gebracht. Vandaag willen we je meenemen naar de hooglanden van Ethiopië en de warme vlaktes van Sub-Sahara Afrika. In deze gebieden groeien de koffieplanten Arabica en Robusta. Voor iedereen wel bekend, maar wat is nu eigenlijk het verschil?
Hoe Robusta en Arabica van elkaar verschillen
Arabica en Robusta, de twee dominante spelers in de koffiewereld, hebben elk hun unieke eigenschappen. Beide zijn breed vertegenwoordigd in de markt, maar op welke vlakken onderscheiden ze zich? Laten we een kijkje nemen.
De arabica boon
Arabica koffie staat bekend om zijn delicate en gevarieerde smaakprofiel, vaak de favoriet van echte koffieliefhebbers vanwege de subtiele smaaknuances. Deze variëren van fruitig en bloemig tot zoet of zuur, wat een complexe en verfijnde koffie-ervaring biedt. De groeiomstandigheden spelen een cruciale rol in de ontwikkeling van deze smaken.
Waar groeien arabica planten?
Arabica planten gedijen op hogere hoogtes, gemiddeld zo’n 1500 meter, zoals in de mistige hooglanden van Ethiopië. De koudere nachten bevorderen de smaakontwikkeling in de boon.
Een interessant aspect van de Arabica koffieplant is de lagere cafeïne concentratie. Dat komt doordat de plant zich minder hoeft af te weren tegen parasieten. Deze komen minder voor op deze hoogtes. Het produceren van cafeïne is een natuurlijk afweergeschut en hierom heeft deze plant minder cafeïne. Hierom zorgt het voor een zacht smaakprofiel bij de Arabica bonen. Minder bitter, iets zoeter en dus doorgaans favoriet bij de koffieliefhebber.
Robusta: Kracht en Weerbaarhei
Aan de andere kant van het spectrum vinden we de Robusta koffieboon. Bekend om zijn robuuste en krachtige smaak. Deze soort heeft vaak een meer uitgesproken bitterheid, wat het een ideale keuze maakt voor sterke, intensieve koffiedranken. Een espresso voor in de cappuccino bijvoorbeeld.
Waar groeien robusta planten?
Robusta planten groeien op lagere hoogtes dan Arabica, meestal tot 1000 meter. De lagere groeihoogte betekent dat de planten meer blootstaan aan parasieten, wat leidt tot een hogere productie van cafeïne als natuurlijk verdedigingsmechanisme. Deze hogere cafeïne concentratie is grotendeels verantwoordelijk voor de sterke en vaak als ruw ervaren smaak van Robusta.
Prijs en beschikbaarheid: een Kwestie van vraag en aanbod
De kostprijs van Arabica koffiebonen ligt vaak hoger dan die van Robusta, wat deels te wijten is aan de complexere teeltomstandigheden. De hogere hoogtes en specifieke klimaateisen maken de teelt van Arabica bonen arbeidsintensiever en beperken de gebieden waar ze kunnen groeien. Dit, in combinatie met een lagere opbrengst per plant, resulteert in een hogere marktprijs.
Robusta daarentegen, met zijn grotere weerstand tegen ziekten en meer groeiregio’s, kent een hogere opbrengst en is gemakkelijker te cultiveren. Dit maakt Robusta een meer kosteneffectieve optie, wat zich weerspiegelt in een lagere prijs voor consumenten. Robusta wordt hierom ook veelal gebruikt in instant koffie.
Zacht en zoet tegenover een krachtige ietwat bittere smaak
Bij CoffeeClick ontwikkelen we continu nieuwe smaakprofielen om de koffiebeleving voor onze klanten te optimaliseren. Arabica biedt evenwichtige aroma’s en volle, zoete smaken, vaak met fruitige tonen. Robusta staat bekend om zijn rijke, aardse en iets bittere smaak, en geeft de nodige pit aan je dag.
De CoffeeClick smaakprofielen
Elk bedrijf heeft zijn unieke verhaal en bij CoffeeClick helpen we je graag dat verhaal te vertellen met de juiste smaak. Bij CoffeeClick is het onze missie om jouw koffieverhaal tot leven te brengen. Met een rijke selectie van 100% Arabica koffie, UTZ-gecertificeerd en duurzaam geproduceerd, zorgen we ervoor dat elk kopje koffie waarde toevoegt aan de werksfeer binnen jouw bedrijf.
Duik met ons in de wereld van verse bonenkoffie op het werk en ontdek welke smaak jouw bedrijfsverhaal vertelt!
Onze heerlijke verse koffiemelanges
Santa christalina
Herkomst: India, Afrika, Zuid-Amerika
Hoogte: Tussen 800 en 1200 meter
Bestaat uit: 3 componenten
Smaak: Krachtig vol, zoet, met een boterzacht mondgevoel
Esta Cofradia
Herkomst: Centraal en Zuid-Amerika
Hoogte: Tussen de 900 en 1400 meter
Bestaat uit: 3 componenten
Smaak: Vol en zoet met een bittertje in de afdronk
Roma Classico
Herkomst: Centraal en Zuid-Amerika
Hoogte: Tussen de 900 en 1400 meter
Bestaat uit: 2 componenten
Smaak: Toegankelijk, zoet en notig met een romige afdronk