Wereldreis door de koffievelden: Brazilië, de allergrootste

Blog 21 augustus 2024 Nick Murauer
Koffieboer Brazilië

Onze koffiereis brengt ons in het laatste deel naar Brazilië, het land dat wereldwijd de meeste koffie produceert. Brazilië is niet alleen de grootste koffieproducent ter wereld, maar ook een land dat fantastisch veel verschillende smaken biedt. Tijdens onze reis door dit immense land ontdekten we hoe groot en belangrijk de koffie industrie is voor Brazilië. Dit is koffieproductie op een ongekend grote schaal.

Geschiedenis

De geschiedenis van koffie in Brazilië begint net als veel andere landen in de 18e eeuw en ook hier werd koffie in een rap tempo belangrijkste gewas van het land, op dit moment is ook één van de belangrijkste krachten van de economische groei. Het Braziliaanse succes in de koffieteelt is geen toeval; het is het resultaat van commitment, ongekend hard werken en het vermogen om zich aan te passen aan het wisselende klimaat. Vooral dit laatste punt is erg indrukwekkend en steeds relevanter. Vandaag de dag is Brazilië nog altijd de leider van koffie en doet het land er alles aan om deze positie te behouden.

Section Image

Regio's en soorten

Minas Gerais:

Verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de totale koffieproductie van Brazilië, de omvang hiervan is enorm. Logisch, want de koffie is zoet, in balans en smaakt naar chocolade en karamel De heuvels van Minas Gerais zijn bezaaid met rijen koffieplanten en het is verbazingwekkend om dit in het echt te kunnen zien.

São Paulo:

Iedereen kent São Paulo en het staat misschien beter als de economische motor van Brazilië. Maar het is meer, het is ook een belangrijke speler in de koffieproductie. De koffie uit deze regio heeft in tegenstelling tot Minas Gerais een milde zuurgraad met een volle, ronde smaak.

Espirito Santo

Deze regio staat bekend om zijn hoogwaardige robusta koffie, een groot contrast met de andere twee regio’s en het maakt een belangrijk deel uit van de Braziliaanse koffiecultuur. De robusta uit Espirito Santo is vol van smaak en wordt vaak gebruikt in blends vanwege zijn kracht.

Innovatie en cultuur

Wat Brazilië echt onderscheidt in de wereld van koffie, is de voorsprong op het gebied van technologie en innovatie. Het land loopt voorop in de ontwikkeling van moderne verwerkingsmethoden en dat zorgt voor een hoge efficiëntie met uitstekende kwaliteit. Van geavanceerde droogtechnieken tot de meest innovatieve koppelingen met IoT. Brazilië heeft de koffieteelt echt tot een hoger niveau gebracht met een hoop technische ontwikkelingen.

Koffie is dus niet zomaar een drank in Brazilië; in elke hoek van het land, van São Paulo tot de kleine dorpjes, speelt koffie een centrale rol in het dagelijks leven. Kleine cafés, bekend als “cafeterias”, zijn toffe plekken waar locals en toeristen bij elkaar komen om te genieten van een kopje koffie. Wil je kennismaken met de meest professionele koffieplantages? Ga dan naar Brazilië.

Section Image

Kortom,

Brazilië blijft de grote wereldleider in koffieproductie, niet alleen door de gigantische oppervlakte aan koffievelden, maar ook door de innovatie van de koffieboeren. We hopen dat je na deze 8 hoofdstukken hebt genoten van deze koffiereis en er ook iets van hebt opgestoken. Bedankt voor het lezen en we wensen je ontzettend veel koffieplezier!