Feit of fabel?

Nieuws 17 april 2020 Nick Murauer

Koffiefeit of fabel?

In een Espresso zit meer cafeïne dan in een Lungo, feit of fabel? 

Cafeïne staat bekend om zijn stimulerende werking. Deze stof komt van nature voor in koffie en thee, maar ook in energiedrankjes, cola en vaak chocolade(melk). Maar wat is nou eigenlijk de werking van cafeïne?

Veel mensen drinken koffie om een oppepper te krijgen. Deze effecten worden ervaren na het drinken van 1 á 2 kopjes. De meeste mensen ervaren een verbetering van de concentratie en prestaties en een vermindering van de vermoeidheid.
Juist om deze reden is koffie een veelgekozen drank in de sportwereld. De inname van cafeïne leidt namelijk bij veel sporters tot prestatieverhoging. Bij de inname van cafeïne worden bovendien verschillende stoffen aangemaakt waardoor men zich gelukkiger voelt.

Heeft de bonensoort ook nog invloed op de hoeveelheid cafeïne?

Om dit te beantwoorden moeten we terug naar het verschil in het groeiproces van de koffieplant. De twee belangrijkste soorten bonen zijn Robusta en Arabica.
In de koffiemarkt wordt voor 70% gebruik gemaakt van Arabica bonen. Maar wat is nou eigenlijk het verschil? Allereerst is het handig om te weten dat een koffieplant cafeïne aanmaakt om zich te beschermen tegen parasieten en ziektes.
De Arabica koffieplant groeit daarom op extreme hoogtes, gemiddeld zo’n 1500 meter. Omdat de Arabica koffieplant op deze hoogtes groeit, is de blootstelling aan parasieten en ziektes minder.
Daarom bevatten deze bonen minder cafeïne dan de Robusta bonen.

In tegenstelling tot de Robusta koffieplanten, die vaak ook op lagere plekken groeien.
De Robusta koffieplant heeft daardoor een steviger weerstand nodig, waardoor deze meer cafeïne aanmaakt en daarom ook vaak steviger van smaak is.

Maar welke drank bevat nou de meeste cafeïne….

Veel mensen denken dat voor een snelle oppepper, het drinken van een espresso het beste is.

Waarom?

De sterke smaak en de vaak donkere crema zet veel mensen op het verkeerde pad. Om een hoge dosis cafeïne binnen te krijgen kan beter een gewone kop koffie worden gedronken.
Hoe dit komt? Een espresso bevat minder water, en hierdoor minder cafeïne. Dit komt omdat er heel simpel gezegd minder water door de gemalen koffie heen loopt en hierdoor minder cafeïne onttrekt uit de gemalen koffie.