De eerste stap in het bewerkingsproces van onze geliefde koffieboon vindt direct na de oogst op de plantages plaats. Om de rauwe bonen transport- en brandklaar te maken, wordt eerst het vruchtvlees en de hoornschil verwijderd, om vervolgens het watergehalte in de koffiebonen terug te brengen. Bij de bewerking van de bonen zijn drie verschillende manieren te onderscheiden:
De natte bewerking
De “Washed” methode is een zeer snelle verwerkingsprocedure waarbij de koffiebessen met de hand of machinaal worden gereinigd en daarna door middel van een spoelprocedure worden gesorteerd. De rijpe koffiebessen zinken naar de bodem en worden vervolgens verwerkt in een zogeheten pulper. In de pulper wordt het vruchtvlees van de boon eraf geperst. Om het vruchtvlees, slijm en de hoornschil volledig te verwijderen, worden de bonen naar fermentatietanks geleidt. Hierin ondergaan de bonen een gistingsproces waarbij de ongewenste bestanddelen vloeibaar worden. Na dit proces worden de koffiebonen goed gewassen en daarna door de zon of in speciale machines gedroogd. Wanneer de koffiebonen helemaal droog zijn, verwijdert een pelmachine het zilvervlies en de hoornschil. De natte bewerking is hiermee een arbeidsintensieve methode om een hoge kwaliteitsgarantie te kunnen waarborgen.
De droge bewerking
Bij deze manier van verwerken worden de koffiebessen op grote tafels op worteldoek uitgespreid om daar in de zon drie tot vijf weken lang te drogen. Wanneer het watergehalte van 50-60 procent is afgenomen tot de vereiste 12 procent, kunnen de bonen gepeld worden. Hier wordt het vruchtvlees samen met de hoornschil mechanisch van de boon geschild. Deze natuurlijk methode is vanzelfsprekend zeer milieuvriendelijk, maar levert daarentegen wel een mindere kwaliteit op.
De halfdroge bewerking
De halfdroge bewerking of ook wel Pulped Natural genoemd, is een mooie combinatie van de natte en droge methode. De koffiebessen worden bij deze methode niet gefermenteerd in grote watertanks, maar direct na het afpersen van het vruchtvlees uitgespreid op patio’s om daar te drogen. Aangezien het hoornschil nog intact is bij het drogen, ontstaat hier de zogenoemde “perkamentkoffie”. Na het drogen wordt de hoornschil samen met het zilvervlies verwijderd. Tot slot worden de bonen nog één keer goed gereinigd en gesorteerd, om vervolgens vervoerd te kunnen worden naar de branderijen.
Meer over de koffiebonen van CoffeeClick? Klik hier!