Wereldreis door de koffievelden: Vietnam, hét land van robusta

Blog 21 augustus 2024 Nick Murauer

Onze volgende koffiereis heeft ons gebracht naar Vietnam, Het is een land dat je misschien niet direct zou associëren met koffie, maar dat een absolute gigant is in de wereldwijde koffiemarkt. Vietnam is zelfs de op één na grootste koffieproducent ter wereld en zij produceren voornamelijk robusta-koffie. We kennen robusta natuurlijk van de krachtige smaak en het hoge cafeïnegehalte. Zo’n twee jaar geleden tijdens ons bezoek kwamen we er snel achter hoe indrukwekkend groot de koffiecultuur is in Vietnam.

Geschiedenis

De 19e eeuw was de start van de koffieteelt in Vietnam toen de Fransen onze favoriete product koffie introduceerden. Dit was toentertijd onderdeel van hun landbouw experimenten. Wat toen begon als een experiment is inmiddels uitgegroeid tot één van de belangrijkste onderdelen van de hele economie. Met name de centrale hooglanden, bleken ideaal voor de gigantische koffieproductie. De rijke grond en het fijne klimaat vormen de basis voor de grootste robusta teelt van de wereld.

Zoals we ondertussen weten heeft Vietnam zich voornamelijk gespecialiseerd in de productie van robusta koffie, die bekend staat om zijn sterke, bittere smaak en het hoge cafeïnegehalte. Makkelijker te produceren dan arabica en gangbaar ook nog eens voordeliger.

Section Image

Belangrijke regio's

Centrale hooglanden:

Dit gebied mag zich met recht het hart van de Vietnamese koffieproductie noemen. Het is een ontzettend grote regio vol koffieplantages. Waar je ook kijkt, je ziet over alle heuvels de robusta koffieplanten staan, Het heeft ons duidelijk gemaakt waarom Vietnam zo’n grote speler is geworden.

Lam Dong:

Deze regio is een stuk kleiner, maar niet minder belangrijk. Want ondanks het feit dat deze regio ook robusta produceert, staat de regio Lam Dong vooral bekend om zijn zachte smaken, geheel te danken aan de productie van arabica-koffie. Dit biedt een mooi contrast tussen de twee regio’s.

Productie en culturele betekenis

De verwerking van Vietnamese koffie gaat via het natte proces, dit zorgt voor een constante smaak en een hogere consistentie. Iets wat ons echt opviel tijdens het bezoek, is hoe de Vietnamezen moderne technieken combineren met traditionele koffieteelt. Terwijl je door de koffieregio’s reist, zie je de omvang van de koffieproductie, wat echt indrukwekkend is. We mogen hierbij niet vergeten dat er in Vietnam ook veel aandacht wordt besteed aan duurzaamheid. Ze doen hun uiterste best om efficiëntie, kwaliteit en duurzaamheid te combineren.

De Vietnamese koffiecultuur is beroemd om de unieke creaties die ze creëren. Drankjes zoals “ca phe sua da” (ijskoffie met gecondenseerde melk) en de alom bekende “egg coffee” laten zien hoe belangrijk koffie is voor Vietnam. Tijdens onze reis hebben we natuurlijk veel lokale koffietentjes bezocht waar ze deze lekkere dranken in overvloed schenken. Ben je in Vietnam, bestel dan zonder twijfel deze drankjes!

Section Image

Kortom,

Vietnam is een sterke speler in de wereldwijde koffiemarkt, niet alleen door zijn indrukwekkende productiecapaciteit, maar ook door de aantrekkelijke koffiecultuur. Of je nu houdt van de krachtige robusta of de zachte smaak van arabica koffie, in Vietnam vind je het allemaal. In het volgende hoofdstuk van onze koffiereeks richten we ons op Honduras, een land dat snel naam maakt in de koffiewereld.