Wereldreis door de koffievelden: Java, historisch mooie koffieplantages

Blog 7 augustus 2024 Nick Murauer
Java koffieries

Onze koffiereis van de wereldwijde koffievelden waar we zijn geweest gaat door naar Java, een geweldig eiland wat zich kenmerkt door een rijke traditie van koffie. Dit Indonesische eiland, vol met bijzondere geschiedenis, heeft een vaste plaats in de wereldwijde koffie-industrie. Java staat namelijk niet alleen bekend om de vele unieke koffiesoorten, maar vooral ook om de lokale, oude verhalen die horen bij de historische plantages.

Geschiedenis

De oorsprong van de belangrijke koffieteelt in Java gaat helemaal terug naar de Gouden Eeuw toen Nederlandse kolonisten (daar zijn wij Nederlanders weer) de eerste koffieplanten introduceerden, natuurlijk meegenomen van andere landen in deze florerende tijd. Dit leidde al snel tot de oprichting van diverse koffieplantages in Java die nu bij de oudste van de wereld horen. Deze plantages speelden een essentiële rol in de ontwikkeling van de koffiecultuur en deze nu nog steeds relevant. De economische en culturele ontwikkeling van Java heeft enorm veel baat gehad van deze nieuwe koffiecultuur, en hun invloed is nog steeds belangrijk in de huidige koffieteelt. Hoe gaaf is dat?

Java koffieboer

De verschillen tussen West en Oost

West-Java:

hier worden veel koffiesoorten geproduceerd die bekend staan om hun zachte, bloemige smaak met een mooie en frisse zuurgraad. Deze koffiebonen zijn uniek en voor de fijnproevers onder ons een echte traktatie.

Oost-Java:

Oost-Java biedt in tegenstelling tot West-Java voornamelijk krachtige en aardse koffiesoorten met een rijke, robuuste smaak die geliefd zijn bij de wereldwijde koffiedrinker. Dit is een gangbare smaak waar iedereen van houdt.

Productiemethoden en toeristische kracht

Op Java is de koffieproductie een goede mix van oude traditie en nieuwe innovatie. Een groot deel van de koffie wordt op grotere hoogten verbouwd, wat garant staat voor een complexe en diep smaak. De teeltmethoden van de koffie variëren van eeuwenoude technieken tot moderne verwerkingsprocessen, waardoor de koffie uit Java echt bekend staat om zijn gebalanceerde smaakprofiel en de milde zuurgraad.

Voor de koffieliefhebbers biedt Java een schat aan unieke ervaringen. Bezoekers kunnen zich in de prachtige wereld van lokale koffie onderdompelen door de eeuwenoude plantages te bezoeken en kennis op te doen door het boeken van uitgebreide rondleidingen. Wat ons betreft is een van de must-see’s de Kawisari coffee plantation. Een plek waar je niet alleen meegenomen wordt in de productie, maar ook op locatie de verschillende soorten Javaanse koffie kan proeven. Onze eigen reis naar Java was erg bijzonder en het heeft onze ogen geopend over het vakmanschap dat bij de koffieproductie in dit prachtige land komt kijken.

Koffieplant Java

Kortom,

Java is een fantastisch eiland als reisbestemming wat een rijke koffiegeschiedenis combineert met professionele koffieteelt. Het eiland is en blijft inspirerend voor de echte koffieliefhebber die geschiedenis en de complexiteit van koffie willen ervaren. In het aankomende deel van de reeks nemen we je mee naar Colombia, een wereldwijd bekend land van diverse diverse exportproducten. Het is een land dat wordt geprezen om de geweldige koffiesoorten en bijzonder strenge kwaliteitsnormen. Natuurlijk moesten we tijdens deze reis langs bij de koffiewinkel van ene Pablo Escobar.