Wereldreis door de koffievelden: Colombia, het hart van kwaliteitskoffie

Blog 15 augustus 2024 Nick Murauer
Colombia koffiereis

Colombia, een land dat bij velen direct beelden oproept van weelderige koffieplantages, maar ook van een roerig verleden vol conflict en controverse. Wereldwijd bekend om zijn rijke koffiecultuur, maar ook om de donkere geschiedenis van de drugshandel en de beruchte Pablo Escobar. Reizen door dit prachtige land is een ervaring vol contrasten; je voelt de spanning en opwinding van een land dat langzaam zijn verleden achter zich laat en zijn trots op koffie als cultureel erfgoed omarmt. Tijdens onze reis ontdekten we niet alleen de fantastische koffiesmaken, maar ook hoe koffie een symbool is geworden van de veerkracht en de hernieuwde trots van de Colombianen.

Geschiedenis

De professionele koffieteelt in Colombia is begonnen in de 18e eeuw, toen kwamen de Colombianen voor het eerst in contact met de koffieplant. Niet veel later was koffie al uitgegroeid tot een van de belangrijkste exportproducten van het land. Dit komt door de perfecte ligging van Colombia in combinatie met het fantasische klimaat. Samen staat dit garant voor ‘s werelds beste koffiebonen. Inmiddels is koffie uitgegroeid tot een product wat niet meer weg te denken is uit het land. Dit komt mede door de inspanningen van de Federación Nacional de Cafeteros (FNC). Deze organisatie helpt koffieboeren aan eerlijke handel en biedt zekerheid voor behalen van de hoge kwaliteitseisen.

koffiebessen Colombia

De verschillen tussen West en Oost

Eje Cafetero:

Dit gebied wordt regelmatig de koffiedriehoek genoemd en staat wereldwijd bekend om zijn evenwichtige koffies, vaak met licht zuurtje en smaak van karamel met chocolade. Echt heel lekker. Het is ongekend mooi als je door deze regio reist, overal waar je kijkt zijn er heuvels compleet bedekt met eindeloze rijen koffieplanten. Zelfs de lucht ademt hier letterlijk koffie, je kan de koffie simpelweg ruiken.

Sierra Nevada:

De Sierra Nevada-regio ligt aan de noordkust en is een fantastisch gebied voor de koffieliefhebber. De koffieplantages liggen hier in tropische bossen ie we nergens anders hebben gezien, dit is puur natuur! De koffie is redelijk complex en smaakt voornamelijk bloemig met een hint van citrus, heel bijzonder. Het is echt een unieke ervaring om hier te zijn, tussen de bergen en de zee, wij raden het echt aan om hier heen te gaan.

Nariño:

Nariño ligt in het zuidwesten van Colombia en we kunnen zeggen dat dit een van de meest unieke regio’s is waar wij zijn geweest. De steile hellingen van het Andes gebergte zijn erg bijzonder en geven een mooie smaak mee. De koffie uit Nariño is heerlijk fruitig met een kleine zuurgraad, eigenlijk een fris kopje koffie als je het zou moeten beschrijven. Het landschap hier is ruig en je bent hier echt diep in de natuur.

Koffiecultuur

Colombia staat niet alleen bekend om de topkoffie die het produceert, maar je raadt het al, ook met de drugshandel. Ondanks dat onze favoriete drank koffie op dit moment een van de belangrijkste exportproducten van Colombia is, blijft het voorlopig ook verbonden aan de handel van de narco’s, te danken aan de meest bekende crimineel, Pablo Esbobar. In de jaren ’80 gebruikte Pablo Escobar zijn fortuin om honderden koffieplantages te kopen, niet alleen om zijn drugsgeld wit te wassen, maar ook om cocaïne via deze plantages het land uit te smokkelen. De erfenis van deze praktijk is nog steeds voelbaar in regio’s zoals Cauca, waar de lijnen tussen legitieme koffieteelt en illegale activiteiten soms akelig dun zijn. Vandaag de dag worden koffieplantages nog altijd als dekmantel gebruikt, waarbij de cocaplant letterlijk naast de koffieplant wordt verbouwd. Natuurlijk zet de regering zich dagelijks om deze activiteiten te bestrijden en gelukkig met succes!

Koffie Colombia Pablo Escobar

Kortom,

Colombia is en blijft een leider in kwaliteitskoffie dankzij perfecte teeltomstandigheden, goede controle op kwaliteit en de zeer ervaren koffieboeren. Het land is volgens onze mening een fascinerende bestemming vol controverse, historie en perfect voor iedereen die topkoffie wil ontdekken. In het volgende hoofdstuk van onze reeks nemen we je mee naar Vietnam, wereldwijd wordt gezien als hét land van de robusta koffiebonen. We vertellen je dan ook meer over de “bijzondere” koffiecultuur”.